Napovednik
25. avgust 2017
90-let spominske table slovenskih rudarjev iz Vestfalije 25. avgusta 1927 je na Brezje priromalo 650 Slovencev iz Vestfalije, v spremstvu 18 duhovnikov. V spomin na skupno romanje so prinesli Marijino podobo iz črnega vestfalskega premoga. Letos mineva 90 let od te slovesnosti.

Najmočnejši izseljenski val Slovencev je bil med leti 1880 in 1906 v Nemčijo, v glavnem v rudarske centre v Porurju in Vestfaliji. Po številčnosti je takoj po izseljevanjem v Združene države Amerike. Po nekaterih ocenah naj bi v teh deželah pred 1914 živelo okoli 30 000 Slovencev. Med njimi je bilo največ rudarjev in delavcev brez dela iz Trbovelj, Hrastnika in Zagorja, ki so jih agentje rudarskih služb novačili, usmerjali v skupinah ali posamezno v rudnike porenske Vestfalije, kjer so opravljali najtežja dela. Vzroki za to izseljevanje so bili predvsem ekonomski.
Avgusta 1927 se je 650 Slovencev iz Vestfalije priromalo v Slovenije, skupaj z 18 duhovniki. V spomin na to romanje so k Mariji Pomagaj na Brezje prinesli Marijino podobo iz črnega vestfalskega premoga in rudarski simbol (rudniška svetilka s prekrižanima macolama). Na plošči je napis: “Marija varuj nas, Marija vodi nas! Vestfalski Slovenci 25. avgusta 1927.”

Na praznik svetega Ludvika, 25. avgusta, ter ob 90-letnici zahvalnega romanja Vestfalskih Slovencev bomo spominsko tablo ponovno namestili v bližino kapele Marije Pomagaj. Za spominsko tablo je bil narejen nov podstavek, po načrtu arh. Matica Suhadolca ga je izdelal Anton Habjanič. Gospod Suhadolc je za to priložnost tudi daroval original petrolejko, ki so jo uporabljali rudarji pri kopanju rude.

Spominsko tablo bo med večerno sveto mašo ob 19. uri blagoslovil rektor brezjanskega svetišča, dr. p. Robert Bahčič.

Fotografije