Napovednik
24. marec 2018
Gospodovo oznanjenje Mariji Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na današnji praznik Gospodovega oznanjenja Mariji obhajamo krščanski materinski dan. Slovesno sveto mašo bo na praznik ob 10. uri daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Marija je z načrtom odrešenja tako tesno povezana, da je vsak Gospodov praznik tudi Marijin. Posebej velja to za današnji praznik. Zakaj je ta praznik nastavljen ravno na 25. marec? Razdalja devetih mesecev od Jezusovega spočetja do njegovega rojstva, ki se ga z lepim praznikom spominjamo 25. decembra, je gotovo hotena.
V ljudski pobožnosti se je ta praznik hitro uveljavil, predvsem z vsakdanjo trikratno molitvijo angelovega češčenja. Nekdaj je skoro vsak katoliški kristjan ob zvonjenju trikrat na dan dejansko za trenutek odložil svoje delo in zmolil tri zdravamarije s pristavkom, ki kratko označuje vsebino skrivnosti, ko se je druga božja oseba naselila v Marijinem deviškem telesu in s tem v naročju človeške zgodovine. Krščanska umetnost je rada upodabljala prizor angelovega oznanjenja Mariji.

Slovesna sveta maša ob prazniku Gospodovega oznanjenja Mariji bo v baziliki Marije Pomagaj ob 10. uri, daroval jo bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Med sveto mašo bo škof Jamnik blagoslovil noseče matere in vse, ki si želijo otrok.

Lepo vabljeni.