Napovednik
22. julij 2018
130 let prve nove maše na Brezjah Na današnji dan, 22. julija 1888, je novo mašo na Brezjah obhajal Janez Evangelist Krek. To je bila prva nova maša v cerkvi svetega Vida na Brezjah.

Po končanem študiju v Ljubljani je napočil čas za novomašno slavje Janeza Evangelista Kreka.
Ker Krek ni maral pretiranih pozornosti in slavja na svoj račun, sta se s sošolcem oziroma cimrom, s katerim je bil skupaj v sobi, dogovorila, da bosta imela novo mašo na Brezjah iz dveh razlogov: prvič je Janez trdil, da mora za svoje mašništvo največjo zahvalo izreči Mariji Pomagaj na Brezjah in drugič ne želi imeti rompa v domači fari. Tudi sošolec se je s tem strinjal in sta se oba odločila za isto.
Ker še ni bilo možno koncelebrirati je moral imeti vsak svojo mašo. Kdo bo imel peto mašo in kdo tiho, sta žrebala. Žreb je določil, da ima Janez tiho mašo. To svojo namero sta sporočila župniku v Mošnje. Ta je z največjim veseljem potrdil in se veselil, prve nove maše na Brezjah.
Ta dan je bil 22. julij 1888. Novi maši sta bili, najprej peta maša Slaka, nato naj bi sledila tiha maša Janeza Kreka, a se to ni zgodilo, kot si je predstavljal Janez. Na Brezje je na ta dan prišlo veliko romarjev iz vseh župnij slavljencev. Prišel je tudi Janezov nekdanji župnik Mayer, ki je bil tokrat župnik v Breznici, pa povpraša Janeza: ali imaš novomašnega pridigarja.
Janez seveda na to niti ni mislil. Tako se je Mayer sam javil za pridigarja. Njegov starejši prijatelj Jakob Aljaž župnik iz Dovjega pa je prišel na Brezje s celim svojim cerkvenim zborom, tako so poskrbeli za petje pri maši in po njej. Po maši so bili gostje v gostilni pri Janezu, kjer je Krek imel že prvi socialni govor. Takih in podobnih govorov in shodov je v naslednjih letih imel preko 3000.

Fotografije