Napovednik
25. september 2018
Srečanje predstavnikov Mreže Evropskih Marijinih narodnih svetišč Od 25. do 28. septembra bo pri Mariji Pomagaj na Brezjah potekalo srečanje rektorjev in predstavnikov Marijinih narodnih svetišč Evrope. Srečanja se bodo udeležili predstavniki 18 Marijinih svetišč.

17. aprila 2003 je lurški škof, msgr. Jascques Perrier, s strani Svetega sedeža prejel dokument, ki dovoljuje, oz. bolje rečeno, spodbuja nastanek Evropske Mreže Marijinih narodnih svetišč.
Kmalu po nastanku Mreže je msgr. Perrier k sodelovanju povabil 15 evropskih Marijinih narodnih svetišč, med njimi tudi Brezje. V pismu tedanjemu ljubljanskemu nadškofu msgr. dr. Francu Rodetu je izrazil željo, da se Mreži pridruži tudi Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje. G. nadškof je z velikim veseljem sprejel povabilo in tako so Brezje med prvimi svetišči pristopile k povezovanju Marijinih svetišč. Udeležbo na prvem srečanju, ki je oktobra 2003 potekalo v Lurdu je zaupal tedanjemu rektorju brezjanskega svetišča, dr. p. Mihaelu Vovku. Od ustanovitve Mreže dalje se predstavniki svetišč zberemo na študijskih dnevih, kjer razmišljamo o pastorali romarjev in obiskovalcev Marijinih svetišč. Med seboj izmenjamo dobre izkušnje in se opozarjamo tudi na težave in pasti. Vsako leto je srečanje gostilo drugo Marijino svetišče in izredno smo ponosni, da bo ob 15-letnici delovanja Mreže gostitelj srečanja Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje.

Od 25. do 28. septembra se bodo pri Mariji Pomagaj zbrali predstavniki 18 evropskih Marijinih narodnih svetišč, od Anglije, preko Francije, Portugalske, Gibraltarja, do Ukrajine, Madžarske, Italije, Romunije, Slovaške, Hrvaške in Malte. Izredno smo veseli in ponosni, da je udeležbo potrdilo tako veliko število udeležencev. Prav tako se bo prvič takšnega srečanja udeležil tudi predstavnik Svetega sedeža, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, msgr. Rino Fisichella.