Napovednik
31. maj 2020
Prenos svetih maš na Radiu Ognjišče V mesecu maju bomo vsak večer med tednom, ob 19. uri na Radiu Ognjišče, lahko prisluhnili prenosu svete maše iz bazilike Marije Pomagaj.

Mesec maj je posvečen Devici Mariji, kateri v čast vsak dan obhajamo šmarnične pobožnosti. Šmarnice so še vedno ena najbolj priljubljenih ljudskih pobožnosti na Slovenskem. Majniška marijanska pobožnost je po raziskavah nemškega liturgika Küppersa nastala v povezavi s češčenjem lesa križa v maju, s čimer so v nemških deželah nadomestili pogansko majsko drevo (Maibaum).

Med Slovenci se je majniška pobožnost začela v ljubljanskem semenišču leta 1851. Janez Volčič je leta 1855 napisal knjigo z naslovom Šmarnice, po cvetlici, ki vzcveti v začetku maja, in pod tem imenom se je pobožnost hitro razširila med ljudmi.

V mesecu maju bodo večerne svete maše na Radiu Ognjišče med tednom ob 19. uri prenašali iz bazilike Marije Pomagaj. Za letošnje šmarnično branje so frančiškani izbrali knjigo Zgodnja danica, ki jo je leta 1991 napisal duhovnik Franc Sodja in govorijo o Marijini poti.

Fran Sodja se je rodil 31. avgusta 1914 v Bohinjski Bistrici. Za njegovo vzgojo sta bila odločilna vera v družini in planinski svet. Po gimnaziji in bogoslovju v Ljubljani je bil leta 1941 posvečen v duhovnika. Želel je iti v misijone na Kitajsko, a sta mu vojna in revolucija prekrižali načrte.

V težkih povojnih letih je kot lazarist deloval v Ljubljani, Beogradu, v Makedoniji in na Kosovu. Vmes je pet let preživel v zaporu. Zaradi nenehnih pritiskov s strani udbe po prihodu iz ječe, je pobegnil v Kanado. Kmalu zatem je odšel v Buenos Aires, kjer je vrsto let vodil Misijonski zavod. Zadnja desetletja je spet živel v Kanadi, kjer je umrl 15. julija 2007.

Lepo vabljeni k poslušanju šmarnic in spremljanju svete maše iz bazilike Marije Pomagaj.

Fotografije