Napovednik
24. maj 2022
Slovesni praznik Marije Pomagaj "Blagor ti, Marija, ki si verovala, kar ti je napovedal Gospod: s Kristusom kraljuješ vekomaj." 24. maja obhajamo slovesni praznik Marije Pomagaj. Na Brezjah bo še prav posebej slovesno.

Marija je od vsega začetka globoko zapisana tudi v vernost nas Slovencev. Prvo svetišče, ki je bilo postavljeno potem, ko so naši predniki prejeli vero, je bilo okoli 760 posvečeno ravno Mariji v čast.
Začetek upodabljanja Marije Pomočnice se posredno naslanja na Sveto pismo, kjer poroča evangelist Matej o begu svete družine pred Herodovim zalezovanjem (Mt 2,13–15). K temu svetopisemskemu poročilu se nagiba stara legenda, ki pravi, da se je Jezus na begu privil svoji materi okrog vratu in jo prosil: Mati, pomagaj!

Na slovesni praznik Marije Pomagaj bo sveto mašo ob 10. uri daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Slovesnosti bomo sklenili s prireditvijo “Marija prečista, vseh milosti vir”, ki bo potekala na trgu pred baziliko Marije Pomagaj. Nazadnje smo se ob tej prireditvi zbrali leta 2019, letos ponovno obujamo tradicijo. Veseli smo, da so se povabilu odzvali glasbeniki: Modrijani, Ansambel Saša Avsenika, Marko Vozelj in Petra Stopar.