Novice
20. december 2015
Četrta adventna nedelja Na četrto adventno nedeljo, ki je tik pred praznikom Gospodovega rojstva, evangelij pripoveduje o Marijinem obisku sorodnice Elizabete. Na adventnem vencu pa smo v pričakovanju praznika prižgali četrto svečo.

Pri Marijinem obiskanju Elizabete ne gre za preprosto vljudnostno dejanje, ampak z veliko preprostostjo predstavljeno srečanje med Novo in Staro zavezo. Ženi, obe noseči, namreč udejanjata pričakovanje in Pričakovanega. Ostarela Elizabeta prestavlja Izrael, ki pričakuje Mesija, medtem ko mlada Marija nosi v sebi izpolnitev tega pričakovanja za vse človeštvo. V ženah se srečata in prepoznata tudi sadova njunih teles, Janez in Kristus.
Ko je Elizabeta sprejela Marijo, je prepoznala, da se uresničuje Božja obljuba človeštvu in je vzkliknila: 'Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda?’ (Lk 1,42-43). Prizor Obiskanja izraža tudi lepoto gostoljubja. Kjer je medsebojno sprejemanje, poslušanje, prostor za drugega, tam je Bog in veselje, ki od Njega prihaja.
(Benedikt XVI., vir: Hozana.si)

V znamenju pričakovanja Jezusovega rojstva smo na adventnih vencih danes prižgali še zadnjo svečo, skavti pa so v baziliko Marije Pomagaj prinesli luč miru iz Betlehema. Plamen Luči oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Prav v današnjem razburkanem svetu je to sporočilo pomembno ne samo prejeti, temveč ga tudi živeti. Luč miru iz Betlehema v Sloveniji letos sprejemamo že 25. leto.

Pripravila: AEF

Fotografije