Novice
09. marec 2017
Mednarodna konferenca o verskem turizmu v Fatimi V Fatimi te dni poteka 5. Mednarodna konferenca o verskem turizmu, ob 100-letnici prikazovanj Marije v Fatimi ter v pričakovanju obiska papeža Frančiška v Fatimi.

Preko 500 udeležencev z vseh koncev sveta, od Azije do Evrope in Amerike se je te dni zbralo v portugalskem narodnem svetišču Fatima, z namenom izmenjati izkušnje na področju verskega turizma. Srečanje organizira občina Ourem, kamor spada Fatima, skupaj s portugalskim ministrstvom za turizem in svetiščem Fatima. Glavni del srečanja predstavljajo delavnice na temo verskega turizma, ob tem pa potekajo predstavitve svetišč ter sestanki s turističnimi organizacijami iz različnih dežel. K sodelovanju na predstavitvi je bilo povabljeno tudi Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje, kot del evropske mreže Marijinih narodnih svetišč.
Verski turizem v gospodarstvu številnih držav predstavlja pomemben element razvoja, njegov vpliv na gospodarsko rast ne moremo prezreti. Marijino svetišče v Fatimi predstavlja osnovo razvoja celotne regije Centralne Portugalske, enako Lurda v Franciji, ... O velikem pomenu verskega turizma je na današnji konferenci spregovoril tudi Peter Janech, svetovalec Svetovne Turistične organizacije. Ob njem so govorci iz Lurda, Krakova ter Ria de Janeira na konkretnih primerih predstavili vpliv verskega turizma na razvoj lokalnega in nacionalnega gospodarstva. Konference se je udeležila tudi portugalska sekretarka za turizem, gospa Ana Mendes Godinho.

Po uradnem delu so sledila še bilateralna srečanja in razgovori.
Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje se na kongresu predstavlja prvič, zanimanje za zgodovino in nastanek največjega slovenskega romarskega središča je zelo veliko, zato smo lahko ponosni, da so nas povabili na tako ugleden dogodek.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije