Novice
23. april 2017
Romanje milostne podobe Marije Pomagaj Na povabilo rektorja španskega Marijinega svetišča Torreciudad je kopija milostne podobe Marije Pomagaj romala v Španijo.

Torreciudad je svetišče, posvečeno Blaženi Devici Mariji v Aragonu, na severu Španije. Češčenje Device Marije iz Torreciudad sega v 11. stoletje, ko je na tem mestu stala stara kapelica Marije Angelske.
Novejša zgodovina svetišča je povezana z ustanoviteljem Opus Dei, sv. Jožefmarijo Escrivajem. V neposredni bližini nekdanje kapelice je leta 1975 zraslo novo svetišče, ki s svojo lego dominira nad širšim območjem. V notranjosti cerkve prevladuje velik olatr, kamor so shranili stari Marijin romanski kip. Vse poti svetišča se stekajo k oltarju, ki omogoča molitev pred Jezusom, prisotnem v večnem zakramentu in kipom Marije.
Posebnost svetišča Torreciudad je kapela Marijinega češčenja, v kateri je shranjenih preko 300 replik različnih upodobitev Marije s celega sveta. In v tej kapeli je svoje mesto danes našla tudi kopija milostne podobe Marije Pomagaj. Z Brezij smo jo pripeljali v skupini romarjev, zbrani prav s tem namenom. V Torreciudad je prvič zazvenela slovenska pesem, slovesnost so še obogatile narodne noše.
Sveto mašo ob poklonu kopije milostne podobe so darovali rektor svetišča Torreciudad, Don Pedro Antonanzas, rektor brezjanskega svetišča, p. Robert Bahčič ter p. Peter Lavrih in p. Tadej Inglič.
Kraljica slovenskega naroda se je tako pridružila številnim drugim upodobitvam Matere Božje, zavetnicam različnih dežel in pokrajin.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije