Novice
31. maj 2017
Dan frančiškanske province - "Bodimo veseli bratje" Na praznik obiskanja Device Marije so se na Brezjah, pri Mariji Pomagaj, na dnevu province zbrali frančiškani Slovenske frančiškanske province svetega Križa.

Frančiškani Slovenske frančiškanske province svetega Križa se vsako leto zberejo na eni izmed frančiškanskih postojank v Sloveniji. Letos so na praznik Obiskanja Device Marije priromali k Mariji Pomagaj na Brezje. Zberejo se bratje vseh frančiškanskih skupnosti, pridružil pa se jim je tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Dan province so frančiškani pričeli z molitvijo, sledili so postajam Jubilejnega itinerarija, ki smo ga na Brezjah pripravili ob 110-letnici kronanja milostne podobe Marije Pomagaj.
Z molitvijo in petjem so pričeli pri križu v parku miru, nadaljevali pri kipu Svete Družine, kipu svetega Janeza Pavla II., kapelici svetega Frančiška Asiškega, svetih vratih, relikvijariju svetega Janeza Pavla II. ter zaključili pri milostni podobi Marije Pomagaj.
Po molitvi sta sledila nagovora nadškofa Staneta Zoreta ter provincialnega ministra p. Marjana Čudna.
Nadškof Zore je v nagovoru sobratom spregovoril o pomenu delovanja bratov med ljudmi. “Bog je Bog vsakdanjega življenja in ne Bog čudežev. Zato prosimo, da nam Marija pomaga odkrivati Božjo bližino. Bog svojega ljudstva ne zapusti, tako kot tudi dobri pastirji ne zapustijo svojega ljudstva. Odkrivati moramo, kako živijo ljudje, kje so. Zelo malo predstave imamo o resničnih stiskah ljudi. Prava molitev je molitev za ljudi, pred Bogom, ko zastavimo samega sebe. Ljudi moramo videti v njihovo stisko, njihovo nemoč. Začutiti moramo ljudi, moramo jim biti blizu, govoriti jim moramo besede evangelija. Ena od stvari, ki je zelo pomembna, je pripeljati Marijo domov. Tako kot so leta 1947 pripeljali Marijo Pomagaj nazaj na Brezje. In tako kot je učenec Marijo pripeljal domov, kot mu je naročil Jezus na križu. Marija mora z mano dobiti sina, ki bo z njo zvesto hodil. Samo z zvesto hojo je Marija lahko postala Mati Božja. Treba je prinašati veselje ljudem, zato bodimo veseli bratje.” Je nagovor zaključil nadškof p. Stane Zore.
Provincialni minister p. Marjan Čuden je bratom predstavil letošnje jubilante in izrazil veselje, da so se letos srečali na Brezjah, pri Mariji Pomagaj, ki tudi letos praznuje.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

nagovor ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

nagovor provinciala p. Marjana Čudna

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije