Novice
16. junij 2017
Visoki obisk pri Mariji Pomagaj Od 14. do 16. junija se je v Sloveniji mudil predsednik Parlamenta Portugalske republike, gospod Eudardo Ferra Rodrigues. Zadnji dan obiska je obiskal tudi baziliko Marije Pomagaj.

Na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza je bil od 14. do 16. junija 2017 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Parlamenta Portugalske republike, njegova ekselenca Eduardo Ferro Rodrigues.
Po srečanjih s slovenskim političnim vrhom, v Ljubljani se je srečal s predsednikom parlamenta, g. Milanom Brglezom, predsednikom vlade, g. Mirom Cerarjem ter predsednikom države, g. Borutom Pahorjem, je bil zadnji dan obiska posvečen ogledu Gorenjske. Po kosilu na Bledu se je delegacija s Portugalske ustavila tudi na Brezjah, pri Mariji Pomagaj.
Obisk bazilike Marije Pomagaj je bila osebna želja g. Eduarda Ferra Rodriguesa. Delegacijo s Portugalske je na obisku Brezij spremljal Podpredsednik Državnega zbora, g. Matjaž Nemec.
Predsednik Parlamenta Portugalske republike Eduardo Ferro Rodrigues je na Brezje prispel ob 15. uri, pri kipu papeža Janeza Pavla II. sta ga sprejela dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike ter dr. Andreja Eržen Firšt, vodja Romarskega urada Brezje. P. Robert je cenejenga gosta pozdravil v portugalskem jeziku, kar je gospoda Rodriguesa prijetno presenetilo.
V obisk smo vključili kratko predstavitev svetišča, zgodovine nastanka bazilike ter seveda pomen milostne podobe Marije Pomagaj za slovenski narod. Pred Marijo Pomagaj se je g. Rodrigues vpisal v knjigo častnih gostov, p. Robert Bahčič pa mu je v zahvalo za obisk na Brezjah poklonil jubilejni rožni venec.
Po ogledu bazilike smo si ogledali še Muzej jaslic Brezje, nad katerim je g. Eduardo Ferra Rodrigues izrazil veliko navdušenje.
Obisk bazilike Marije Pomagaj je bil zadnja postaja v programu uradnega obiska predsednika Parlamenta Portugalske republike. Ob obisku Slovenije je izrazil navdušenje nad našo deželo, nad čudovito hrano in zelo prijaznimi ljudmi. Od nas je odhajal z lepimi spomini in ob koncu smo mu zaželeli srečno pot, z blagoslovom Marije Pomagaj.

Ob obisku predsednika Parlamenta Portugalske republike, njegove ekselence gospoda Eduarda Ferra Rodriguesa, smo začutili veliko razsežnost pomena Marije Pomagaj, ne samo za slovenski narod, ampak tudi širše.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije