Novice
25. junij 2017
"Dragi prijatelji, med nami naj vlada ljubezen!" Danes praznuje država Slovenija. Pred 26 leti smo Slovenci stopili na pot samostojne države.

Zahvalne svete maše so se po domovini odvijale že na predvečer praznika, tradicionalno sveto mašo za domovino je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore OFM. Zbrane je v pridigi nagovoril mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl. Poudaril je, da skupna domovina ni samoumevna in da se moramo ob tem zavedati, da lahko ta dar in to zgodovinsko priložnost, ki nam je dana, tudi zapravimo.
Tudi zunanji oltar ob brezjanski baziliki Marije Pomagaj je bil danes slovesno okrašen v barvah slovenske zastave. Rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, je v nagovoru romarjem spregovoril o pomenu zavedanja in spoštovanja države. Izpostavil je besede evangelista Janeza, ki je zapisal, da mora med ljudmi zavladati ljubezen. Kajti, če ni ljubezni, je prisoten strah, ki nas ohromi.
“Dragi prijatelji, med nami naj vlada ljubezen! Ljubezen namreč izvira iz Boga. Kdor živi v ljubezni, je Božji otrok in pozna Boga. Kdor ne živi v ljubezni, ne pozna Boga. Kajti vse, kar Bog je in kar on dela, je čista ljubezen.” (1 Jn 4,7-8)
“Skozi zgodovino naše države so nas povezovali vera, kultura in jezik. Mnoga znamenja po deželi izpričujejo prisotnost vere slovenskega naroda. In tudi Marija Pomagaj, kot zavetnica slovenskega naroda, izpričuje ljubezen našega naroda do Božje Matere. Če bo med nami vladala ljubezen, ne bo strahu, kajti, 'če imamo radi drug drugega, živi Bog v nas in njegova ljubezen dosega svoj cilj v naši ljubezni.’ (1 Jn 4,12)”
Naj našo državo in naš narod spremlja priprošnja Device Marije.

Pripravila: AEF

Fotografije