Napovednik
24. maj 2024
Marija Pomagaj, zavetnica Slovencev, slovesni praznik 24. maja obhajamo slovesni praznik Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev. Za Slovensko Marijino narodno svetišče je to osrednji praznik. Letos se spominjamo 210. obletnice nastanka milostne podobe Marije Pomagaj.

“Kateri katoliški Slovenec se ob imenu »Pomočnica kristjanov« takoj ne spomni na osrednjo slovensko božjo pot – Brezje, »veliko slovensko duhovno zdravilišče«? »Marija Pomagaj« na Brezjah! Kolikeri Slovenci so se tukaj ob ljubeznivi Marijini podobi z Detetom Jezusom v naročju nasrkali nove duhovne moči in lepote, včasih že čisto poteptane in globoko zasute.” Je o milostni podobi Marije Pomagaj zapisal dr. Anton Strle.
V letu 2024 obhajamo 210. obletnico nastanka podobe Marije Pomagaj. Kapelico v cerkvici svetega Vida je slikar Leopold Layer poslikal leta 1814 in na steno zapisal: Leopold Layer naslikal leta 1814 po zaobljubi. Po izročilu je istega leta naslikal tudi milostno podobo Marije Pomagaj.
Marija je s svojo materinsko navzočnostjo močno vplivala na zgodovino slovenskega naroda in na življenje slovenskega človeka. Zato se v letošnjem letu z veliko zahvalo spominjamo 210-letnice nastanka milostne podobe Marije Pomagaj.

Slovesno sveto mašo ob prazniku bo ob 10. uri daroval ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik.

Fotografije