Novice
18. januar 2017
K Stvarniku odšla sestra Darinka Bajec V 93. letu starosti je danes k Stvarniku odšla šolska sestra Darinka Bajec. Skupaj z rodno sestro Pavlo je bivala v samostanu šolskih sester na Brezjah.

Sestra Darinka Bajec (krstno ime Marija-Vislava) se je rodila 28. maja 1924 v Skriljah, župnija Kamnje na Vipavskem. Oče Ivan je imel manjšo kmetijo, mati Ana Krtelj pa je bila gospodinja. Darinka je osnovno šolo v letih 1931-1936 obiskovala v Skriljah, Blanci in Sevnici. Na gimnazijo se je vpisala v Mariboru (1936) in jo končala v Ljubljani (1944).
Od leta 1948 do 1952 se je šolala na šoli za umetno obrt v Ljubljani, nato pa v Beogradu, kjer je diplomirala na Akademiji za uporabno umetnost (1956), za keramiko. Leta 1957 je postala redna članica Društva uporabnih umetnikov Srbije in skupaj z drugimi člani razstavljala svoje eksponate iz keramike na razstavah v Beogradu in Novem Sadu. Strokovno se je izpopolnjevala v Stuttgartu (1957/1958), Parizu (1959/1960) in kasneje še v Švici in na Nizozemskem.
Kot restavratorka je delala v Mestnem muzeju Ljubljana in 1961 postala članica Društva likovnih oblikovalcev Slovenije, v Psihiatrični bolnišnici Begunje je vpeljala dva nova oddelka za delavno terapijo (keramika in mozaik). Kot članica Društva oblikovalcev je razstavljala v Ženevi, Istanbulu, Indiji, Rusiji in Kanadi, samostojno pa v Parizu, Kranju, Bledu in Radovljici.
Poleg keramike je po načrtih Ivana Vurnika izdelovala mozaike. Leta 1973 je postala članica Akademije Tommaso Capanella. Med drugim so njeni izdelki na cerkvenih pročeljih v Cerkljah in na Brezjah. Izdelala je mozaike za nagrobnike na ljubljanskih Žalah, Repnjah, Radovljici in Begunjah. Za škofijsko kapelo v Kopru je napravila Križev pot v reliefu iz žgane gline.

Sestra Darinka Bajec je bila umetnica mednarodnih razsežnosti, vendar zaradi osebne skromnosti in tudi dejstva, da je redovnica, njeno delo v javnosti še ni dovolj poznano. Po študiju v tujini je osvojila posebno tehniko emajla, izvrstna je bila tudi v klasičnem mozaiku. Njeni mozaiki so zaznamovali tudi pročelje brezjanske bazilike Marije Pomagaj.
Prav brezjansko romarsko središče, s samostanom šolskih sester, je bilo zadnje prebivališče sestre Darinke Bajec.
Naj ji Stvarnik nakloni večni mir in pokoj!

Fotografije