Marija Pomagaj, kraljica Slovencev, prosi za nas!

Tudi Marija roma. Ne samo, da nas vabi k sebi, tudi z nami gre. Kamorkoli smo se Slovenci selili po svetu, je šla podoba Marija Pomagaj z nami. Prisotna je v »bogkovih« kotih naših domov in v raznih svetiščih po vsem svetu.

Že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so v Lemontu blizu Chichaga začele nastajati slovenske Brezje. Podoba Marije Pomagaj biva tudi v Washingtonu, v zvezni državi Kolorado in Wiscounsin, v Kanadi (Toronto), v Argentini (Buenos Aires, Luhan), v Čilu (Santiago), Avstraliji (Melbourn), Angliji (London), Nemčiji (München), Franciji (Habsterdick), na Nizozenskem (Heerlen), v Avstriji (Dunaj), če omenimo samo največja svetišča z Njeno podobo.

V knjigi Marija Pomagaj na Brezjah je takole zapisano: “Pa vendar lahko rečemo, da vedno potuje, posebno v srcih slovenskih zdomcev in izseljencev. Preden so ti zapustili svoj dom in domovino, so šli, če je le bilo mogoče, k Mariji na Brezje po slovo. Zavedali so se, da potrebujejo njeno varstvo na poti v tujino.

Že prvi rod izseljencev je rotil Marijo na Brezjah: “Za nami pridi, Marija, kaj bomo sami, sirote, v mrzli tujini!”

Ena najdragocenejših svetinj, ki so jih Slovenci odnesli s seboj v svet, je bila podoba brezjanske Marije. V skromnih razmerah so njej v čast postavljali oltarje v begunskih taboriščih, pozneje, ko so našli nov dom in delo, pa tudi veličastna svetišča. Z Marijino podobo so postala njihova domovanja še bolj domača. V uglednih cerkvah pa jim je uspelo postaviti oltarje ali vsaj poskrbeti za zvest posnetek Marije z Brezij.” (Marija Pomagaj na Brezjah, Družina, 1997)

Najdlje pa je Marija Pomagaj potovala v vesolje, kamor jo je ponesel astronavt slovenskega rodu dr. Jerry M. Linenger. Ko so ga vprašali, zakaj je vzel s seboj v vesolje tudi slovensko zastavo in podobo Marije Pomagaj iz Brezij, je odgovoril: »Prav gotovo sem bil vesel podobe Marije Pomagaj, ker mi je dajala občutek varnosti. Moje korenine segajo v Slovenijo, moja stara starša sta od tukaj, zato je tudi zame ta kraj nekaj posebnega. Želel sem jo odnesti s seboj zaradi teh korenin in tudi za ljudi v Sloveniji, da bi bili ponosni, da so bili posredno z mano v vesolju.«

Prosimo vas, da bi tudi vi pričevali o svoji izkušnji, o svoji podobi Marije Pomagaj. Povejte nam, če je Mariji Pomagaj posvečena vaša cerkev, oltar v vaši cerkvi, kakšna kapelica ali znamenje. Veseli bomo, če nam boste sporočili, da ima Marija Pomagaj posebno mesto v vašem domu. Razveselili nas boste s fotografijo in opisom. Želimo si, da bi se tudi preko te nastajajoče zbirke okrepila zavest prisotnosti Marije Pomagaj med nami.

Kajti Marija Pomagaj ne navdušuje in spremlja samo Slovencev, tudi drugi sprejemajo Njen ljubeč pogled in se ji radi priporočajo. Naj vas na vseh vaših poteh spremlja Božji smehljaj, ki ga tako prepričljivo razodeva Marija Pomagaj z Brezij!